Що відбувається, коли ви відмовляєтесь від кави?
Что происходит, когда вы отказываетесь от кофе?

Незалежно від того, чи відчуваєте ви сильне небажання або навпаки натхнення від ідеї детоксу, відмова від кави — непросте рішення. Але якщо ви все-таки наважитеся спробувати, є кілька речей, які ви, можливо, захочете врахувати у своїй подорожі без кави.

Небагато фактів: Кава містить понад 800 сполук, але найбільше ми чуємо про її стимулятор - кофеїн. Оскільки кофеїн швидко всмоктується у кров, він дає нам ранковий заряд енергії, який нам так подобається. Проте організм виводить його протягом чотирьох - шести годин, сприяючи настанню полуденного занепаду сил. Для більшості дорослих безпечним вважається вживання до 400 міліграмів кофеїну на день, що становить приблизно три-чотири чашки кави.

Крім припливу енергії, дослідження показують, що вживання кави має безліч потенційних переваг, таких як зниження ризику розвитку діабету 2-го типу, зменшення ймовірності захворювання печінки та зменшення запалення. Але є й потенційні ризики, наприклад підвищена гіпертонія. Велика кількість кофеїну викликає тривогу, панічні розлади та безсоння. Можливо, варто зробити перерву у вживанні кофеїну, щоб зрозуміти, як він впливає на ваш організм, і за необхідності перебудуватися.

index2.png

КОФЕЇН В ОРГАНІЗМІ

Кофеїн впливає на багато фізіологічних процесів: настрій і бадьорість, рівень артеріального тиску та роботу серця, дихання та роботу нирок, імунітет та кишківник, фізичну активність та цикл сну-неспання. Для цього він взаємодіє зі специфічними рецепторами у всьому організмі, у тому числі стимулює дофамін у префронтальній корі (область у передній частині мозку, яка важлива для прийняття рішень, заснованих на винагороді або приємних відчуттях) та хвостатому ядрі (частина мозку, яка допомагає регулювати рухову активність та процес сну-неспання). Коли кофеїн виключається із раціону, ці функції теж починають страждати. І це часто виявляється у вигляді синдрому скасовування.

index3.png

СИНДРОМ СКАСУВАННЯ

Якщо ви вже відмовлялися від кави, то, швидше за все, відчували хоча б один із цих легких симптомів скасування: головний біль, втому, м'язову стомлюваність, зниження активності, труднощі з концентрацією уваги, коливання настрою, розлад шлунка, потяг до кави або порушення роботи кишківника. Іноді люди відчувають більш серйозні симптоми, такі як зміна тиску, блювота, м'язова скутість, біль у животі та порушення травлення. Зазвичай симптоми починаються через дванадцять-двадцять чотири години після останньої чашки кави, досягають піку приблизно через двадцять-п'ятдесят одну годину і продовжуються протягом двох-дев'яти днів. Для запобігання або обмеження симптомів, особливо тяжких, корисно поступово знижувати споживання кофеїну.


АЛЬТЕРНАТИВИ
У разі, якщо ви вирішили перейти на каву без кофеїну або відучити себе від неї.

Зауваження щодо кави без кофеїну: Вона не завжди не містить кофеїну -- часто в ній міститься від двох до п'ятнадцяти міліграм кофеїну на чашку. Бренди не зобов'язані повідомляти покупцям, скільки кофеїну міститься в їхній каві без кофеїну, але з вихідного кавового зерна має бути видалено не менше 97 відсотків кофеїну (кількість кофеїну варіюється в залежності від кавового зерна).


Навіть якщо ви відмовилися від кофеїну (поки що), вживання схожих на каву напоїв може залишатися частиною вашої рутини. 

Для деяких людей найкраще поступово відмовлятися від кофеїну – це допоможе обмежити або запобігти симптомам скасування. У цьому може допомогти наявність запасу чаю з різним вмістом кофеїну: Чорний містить близько п'ятдесяти міліграмів кофеїну на чашку (у порівнянні з дев'яносто п'ятьма в каві), зелений – близько тридцяти міліграмів, а трав'яний чай взагаі не містить кофеїну.

index5.jpg

ЧАЙ, ЩО НАДАЄ БАДЬОРІСТЬ

Вважається напоєм довголіття, молодості і стрункості, він зменшує ризик інфаркту та інсульту, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає при різних порушеннях травлення, знижує рівень холестерину в крові, збільшує розумову працездатність. Органічний чай Numi «Шоколадний пуер» підвищує концентрацію і увагу, надає бадьорості і тонізуючу дії, є чудовою альтернативою кави. Натуральний чай має насичений, оксамитовий шоколадний аромат в поєднанні з традиційним смаком чорного пуеру. Солодкі ноти ванілі, апельсинової цедри і ройбуша, пряність кориці і мускатного горіха додають напою пікантний характер.






index7.jpg


ТРАВ'ЯНИЙ ЧАЙ

Органічний чай з імбиром та кардамоном. Імбир і кардамон мають безліч корисних властивостей. Наприклад, імбир покращує травлення, бореться зі шлунково-кишковими хворобами, висипом та стресами, покращує пам'ять. Кардамон своєю чергою зміцнює імунітет, допомагає впоратися з інфекційними хворобами, а також виводить з організму шлаки та токсини.

index11.jpg

АКСЕСУАРИ ДЛЯ КУХНІ

Якщо ви хочете оновити свої кухонні аксесуари, ось кілька стильних пристроїв, які допоможуть зміцнити вашу нову звичку відмовитися від кофеїну.

index8.png

СЕМИДНЕВНЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ

Кофеїн - це один із потенційних харчових тригерів, який усувається під час щорічної детоксикації, щоб допомогти нашому організму перебудуватися.

Loading...