Незалежно від того, чи відчуваєте ви сильне небажання або навпаки натхнення від ідеї детоксу, відмова від кави — непросте рішення. Але якщо ви все-таки наважитеся спробувати, є кілька речей, які ви, можливо, захочете врахувати у своїй подорожі без кави.
Небагато фактів: Кава містить понад 800 сполук, але найбільше ми чуємо про її стимулятор - кофеїн. Оскільки кофеїн швидко всмоктується у кров, він дає нам ранковий заряд енергії, який нам так подобається. Проте організм виводить його протягом чотирьох - шести годин, сприяючи настанню полуденного занепаду сил. Для більшості дорослих безпечним вважається вживання до 400 міліграмів кофеїну на день, що становить приблизно три-чотири чашки кави.
Крім припливу енергії, дослідження показують, що вживання кави має безліч потенційних переваг, таких як зниження ризику розвитку діабету 2-го типу, зменшення ймовірності захворювання печінки та зменшення запалення. Але є й потенційні ризики, наприклад підвищена гіпертонія. Велика кількість кофеїну викликає тривогу, панічні розлади та безсоння. Можливо, варто зробити перерву у вживанні кофеїну, щоб зрозуміти, як він впливає на ваш організм, і за необхідності перебудуватися.
КОФЕЇН В ОРГАНІЗМІ
Кофеїн впливає на багато фізіологічних процесів: настрій і бадьорість, рівень артеріального тиску та роботу серця, дихання та роботу нирок, імунітет та кишківник, фізичну активність та цикл сну-неспання. Для цього він взаємодіє зі специфічними рецепторами у всьому організмі, у тому числі стимулює дофамін у префронтальній корі (область у передній частині мозку, яка важлива для прийняття рішень, заснованих на винагороді або приємних відчуттях) та хвостатому ядрі (частина мозку, яка допомагає регулювати рухову активність та процес сну-неспання). Коли кофеїн виключається із раціону, ці функції теж починають страждати. І це часто виявляється у вигляді синдрому скасовування.
СИНДРОМ СКАСУВАННЯ
Якщо ви вже відмовлялися від кави, то, швидше за все, відчували хоча б один із цих легких симптомів скасування: головний біль, втому, м'язову стомлюваність, зниження активності, труднощі з концентрацією уваги, коливання настрою, розлад шлунка, потяг до кави або порушення роботи кишківника. Іноді люди відчувають більш серйозні симптоми, такі як зміна тиску, блювота, м'язова скутість, біль у животі та порушення травлення. Зазвичай симптоми починаються через дванадцять-двадцять чотири години після останньої чашки кави, досягають піку приблизно через двадцять-п'ятдесят одну годину і продовжуються протягом двох-дев'яти днів. Для запобігання або обмеження симптомів, особливо тяжких, корисно поступово знижувати споживання кофеїну.
АЛЬТЕРНАТИВИ
У разі, якщо ви вирішили перейти на каву без кофеїну або відучити себе від неї.
Зауваження щодо кави без кофеїну: Вона не завжди не містить кофеїну -- часто в ній міститься від двох до п'ятнадцяти міліграм кофеїну на чашку. Бренди не зобов'язані повідомляти покупцям, скільки кофеїну міститься в їхній каві без кофеїну, але з вихідного кавового зерна має бути видалено не менше 97 відсотків кофеїну (кількість кофеїну варіюється в залежності від кавового зерна).
Навіть якщо ви відмовилися від кофеїну (поки що), вживання схожих на каву напоїв може залишатися частиною вашої рутини.
Для деяких людей найкраще поступово відмовлятися від кофеїну – це допоможе обмежити або запобігти симптомам скасування. У цьому може допомогти наявність запасу чаю з різним вмістом кофеїну: Чорний містить близько п'ятдесяти міліграмів кофеїну на чашку (у порівнянні з дев'яносто п'ятьма в каві), зелений – близько тридцяти міліграмів, а трав'яний чай взагаі не містить кофеїну.
ЧАЙ, ЩО НАДАЄ БАДЬОРІСТЬ
Вважається напоєм довголіття, молодості і стрункості, він зменшує ризик інфаркту та інсульту, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає при різних порушеннях травлення, знижує рівень холестерину в крові, збільшує розумову працездатність. Органічний чай Numi «Шоколадний пуер» підвищує концентрацію і увагу, надає бадьорості і тонізуючу дії, є чудовою альтернативою кави. Натуральний чай має насичений, оксамитовий шоколадний аромат в поєднанні з традиційним смаком чорного пуеру. Солодкі ноти ванілі, апельсинової цедри і ройбуша, пряність кориці і мускатного горіха додають напою пікантний характер.
ТРАВ'ЯНИЙ ЧАЙ
Органічний чай з імбиром та кардамоном. Імбир і кардамон мають безліч корисних властивостей. Наприклад, імбир покращує травлення, бореться зі шлунково-кишковими хворобами, висипом та стресами, покращує пам'ять. Кардамон своєю чергою зміцнює імунітет, допомагає впоратися з інфекційними хворобами, а також виводить з організму шлаки та токсини.
АКСЕСУАРИ ДЛЯ КУХНІ
Якщо ви хочете оновити свої кухонні аксесуари, ось кілька стильних пристроїв, які допоможуть зміцнити вашу нову звичку відмовитися від кофеїну.
СЕМИДНЕВНЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ
Кофеїн - це один із потенційних харчових тригерів, який усувається під час щорічної детоксикації, щоб допомогти нашому організму перебудуватися.