Друзі, на початку цього літа наша Glossary team нарешті здійснила свою
першу подорож у форматі Sustainable Tourism - відповідальних екологічних
подорожей, що спрямовані не лише на задоволення та розваги, а й на
піклування про навколишнє середовище, про місцевих жителів невеличких
поселень та навіть про майбутні покоління.
Ми розпочали із Хмельниччини, одного із найбільш екологічно чистих
регіонів України, що знаходиться всього в 4-х годинах їзди від Києва.
І перш ніж розповісти про екотуризм світу, вирішили запросити у подорож
перших гостей, своїх друзів і знайомих - дизайнерів, діячів мистецтва,
соціальних активістів та лідерів думок.
5 червня ми разом сіли на потяг, адже цей вид транспорту є
найекологічнішим для подорожей на велику відстань, та вирушили на
побачення з природою, досліджувати нові місцевості та не лише брати від
нових локацій, а й віддавати.
Ми підготувались: ще на вокзалі роздали кожному учаснику туру
багаторазові пляшки для води австралійського екобренду Cheeki,
попередили про правила сортування мусору під час подорожі, сформували
меню з локальних органічних продуктів переважно рослинного походження
та риби, а також підготували для групи органічну доглядову косметику
латвійського бренду MADARA, з SPF, звичайно, адже більшість часу ми
проводили просто неба.
Тож ділимось з вами нашим звітом та враженнями від першого Glossary
Sustainable Tour.
Першою зупинкою була наша тимчасова домівка - дизайнерський бутік-
готель Boutique Hotel Potocki з неймовірною історією, пов’язаною з життям та
подорожами графа Потоцького, з унікальними, різними між собою номерами
та старовинною цукернею на першому поверсі.
Далі ми вирушили до села Маліївці досліджувати неймовірної краси та
масштабів садибу Орловських, виконану у стилі французького класицизму та
споруджена у 1788 році - один з наймальовничіших куточків Поділля!
Але перш ніж ми занурились у красу та історію місцевостей, на нас чекали
welcome drink - органічне просекко та стигла органічна полуниця, аби ми
встигли зловити неповторний момент та налаштуватись на мандрівку.
А після, розпочали екскурсію величезним ландшафтним парком майже в
двадцять гектарів, де окрім казкової природи, стежок та захоплюючих
краєвидів збереглись два ставки, міст, фонтан, водонапірна башта та навіть
штучний 18-метровий водоспад, під яким сховався печерний грот. Повірте,
ця локація варта вашої уваги, ще й тому, що там можна відчути себе героєм
романтичної історії одного з ваших улюблених класичних романів. Проєкт
парку - справа рук ірландського майстра Діонісія Макклера та садівника Д.
Клігера, а для будівництва самого палацу, сповненого привабливими
деталями, Ян Орловський запросив італійця Доменіко Мерліні.
Далі на нас чекав зовсім новий досвід, але перед тим ми знову зупинились
на короткий аперитив з локальними фруктами, нашими гарячими лавашами
з додаванням органічних овочів та навіть органічну каву з вівсяним,
кокосовим чи мигдальним молоком за бажанням. Насолоджувались також
безглютеновими пиріжками з ревенем та полуницею за фірмовим рецептом
нашої засновниці та екоактивістки Анастасії Цибуляк
У парку ми познайомились з лендартом - художньою діяльністю, об’єктом
якої є реальний пейзаж, фрагмент природного середовища. Лише уявіть: під
керівництвом досвідченого ландшафтного дизайнера Інни Петренко ми
разом створювали арт-об’єкти з живих частинок природи - укріплювали
кореневі системи дерев, плели тини і панно з сухих гілок та прикрашали
окремі куточки території. Ми отримали незабутній досвід, занурились в
унікальну медитацію та зробили добру справу для парку!
Ще одне місце, яким ми мріяли поділитись, став римсько-католицький
костел Йосифа Обручника у селі Підлісним Мукарів, населення якого менше
1000 жителів. Костел був побудований у XVII столітті, спалений після нападу
турків та відновлений, а згодом перебудований із каменю, що й допомогло
йому дожити до сьогодні. Допомогли йому і місцеві, що доглядають цей
історичний скарб.
Всередині костелу стоїть старовинний орган, на відновлення якого жителі
села збирають кошти. Цей шедевр неоготики, костел св. Юзефа Обручника,
своєю вишуканістю та деталями дійсно здатен вразити поціновувачів
готичного стилю та архітектури в цілому.
Ми неймовірно смачно завершили наш перший день: до столу подали
штрудель з креветками, паніні з овочами гриль та моцареллою, а головною
стравою став буябес, зварений у величезному казані на основі судака та
щуки. На десерт ми підготували дещо особливе для наших гостей -
грейпфрутовий сорбет з Campari, який буде входити до першої лінійки
органічного морозива від Glossary.
Наступного дня ми запланували вивчення пермакультур. Це такий підхід до
проектування системи ведення сільського господарства, що працює в
гармонії з природними процесами з мінімальними витратами праці і без
шкоди для довкілля та насамперед грунту. Нас зустріла родина Білоус, що
вирощує урожай лише за таким принципом. Господарі поділились своїми
знаннями, досвідом, філософією та запропонували забрати із собою додому
органічну спаржу, яку ми разом зібрали з грядок. Поділились також і тим, що
чекають усіх охочих на своїх перших невеличких лавандових полях.
До речі, ми мали змогу не лише похрумтіти свіжим аспарагусом прямісінько
з землі, а й скуштували неймовірні бургери зі спаржею на грилі, які наш
повар подавав з яйцем пашот та сиром.
А завершили тур екобранчем у мальовничому місці: зібрались за столом в
оточенні квітучих рослин, покуштували страви із локальних екологічних
продуктів та обмінялись враженнями. А їх було вдосталь!
Друзі, подорожувати Україною - неймовірне задоволення, а подорожувати
екологічно навіть приємніше, адже об’єднання з природою та піклування про
неї - джерело такого необхідного нам ресурсу, спокою та внутрішнього
балансу. А ще, сталий туризм - наш вклад у економіку країни, у
повсякденність жителів цих казкових локацій та у щасливе життя наступних
поколінь.
Слідкуйте за новинами та долучайтесь до наших екоподорожей, адже у
команди Glossary великі плани на майбутнє.