Пікантні і приємні на смак, насіння маку є поживними представниками олійних культур, які використовуються в якості приправи в кулінарії.
Насіння маку містять безліч хімічних сполук рослинного походження, які потрібні організму для здоров'я, а також багаті антиоксидантами.
Їх унікальний і пікантний смак пояснюється наявністю в складі великого відсотка ароматичних і ефірних масел, які становлять близько 50% чистого ваги. Мак дуже насичений олеїнової і лінолевої жирними кислотами. Олеїнова кислота - це моно-ненасичені жирні кислоти, яка допомагає в зниженні холестерину рівня в крові. Дослідження показали, що так звана середземноморська дієта, що відрізняється великою кількістю моно ненасичених жирів в раціоні, сприяє профілактиці хвороб коронарної артерії і ризику інсульту.
Крім того, харчові волокна зв'язуються з жовчними солями (побічний продукт холестерину) і зменшують їх реабсорбцію в товстій кишці, таким чином працюючи на подальше зниження рівня кров'яного холестерину.
Величезна користь насіння маку також полягає в тому, що це відмінне джерело вітамінів B-комплексу, серед яких тіамін, пантотенова кислота, піридоксин, рибофлавін, ніацин і фолієва кислота. Вітаміни цієї групи безпосередньо впливають на стан шкіри, волосся і нервової системи.
Також мак і його продукти, зокрема, масло маку, містять багато корисних мікроелементів, таких як залізо (Fe), мідь (Cu), кальцій (Ca), калій (K), марганець (Mn), цинк (Zn) і магній (Mg). Мідь використовується в створенні червоних кров'яних клітин. Цинк регулює процеси росту, розвитку і травлення. Калій допомагає тримати в нормі частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск. Марганець в процесах організму служить потужним антиоксидантом.